Technologische revoluties als Web 2.0 hebben ons leven en contacten onpersoonlijk gemaakt. De machtigsten op het net (Google, WikiLeaks en Facebook) zijn organisaties die zich niet interesseren voor mensen persoonlijk, maar voor wat zij opleveren. En dan gaat het niet over geld maar over informatie als machtsmiddel. Zij bieden bij bosjes gratis oncreatieve en onoriginele tools aan. In ruil daarvoor geven miljoenen mensen hen gratis informatie. Deze organisaties beschikken over allerlei (geheime) informatie en gebruiken die als chantagemiddel om aan de macht te blijven.
“Ze scheppen de illusie van openheid, maar zijn zelf bijzonder geheimzinnig; een soort inlichtingendienst”, zegt Lanier.
Wie is hij?
Jaron Lanier is componist en internetvisionair. In de computerwereld is hij bekend als de bedenker van de term 'virtual reality'. Onlangs werd hij door Times als een van de honderd meest invloedrijke mensen op aarde in 2010 verkozen. En de Encyclopaedia Britannica gaf hem een plek in de lijst van de driehonderd belangrijkste uitvinders in de geschiedenis.
Volgens Lanier zal door de technologische revolutie de middenklasse en daarmee de democratie verdwijnen. Want zonder middenklasse heb je geen democratie. Deze middenklasse is een groep mensen die met voldoende geld kan rondkomen en de nodige invloed kan uitoefenen. Online heb je nu al geen middenklasse meer; je hebt de supermachtige rijken (Google, Facebook etc.) die de servers beheren die volstaan met geheime informatie. En je hebt de mensen die daarmee gratis dingen doen (wij dus), met gratis programma’s, in een informeel circuit, de mensen die verder niets te vertellen hebben.
Lanier was een van de eersten die voorspelden hoe groot de invloed van internet op onze cultuur zou worden. En daar maakt hij zich dus nu grote zorgen om. Deze zorgen deelt hij met ons in zijn onlangs verschenen boek “You are not a Gadget”. Hij pleit daarin voor meer empathie, spiritualiteit en creativiteit op het net. Hij geeft ook zes tips om internet persoonlijker te maken (maar dan moeten we dat wel en masse doen;-)
1. Laat nooit anonieme reacties achter, tenzij je in gevaar bent.
2. Als je werkt aan een artikel op Wikipedia, besteed dan extra moeite aan je persoonlijke stijl en uitdrukkingsvermogen ergens anders op het web
3. Maak een website die iets vertelt over jezelf, wat niet past in het sjabloon op sociale websites als Facebook.
4. Maak zo nu en dan een video die honderd keer meer tijd kost om hem te maken dan om hem te bekijken.
5. Schrijf een blogpost waar je enkele weken over na hebt gedacht.
6. Als je twittert, zoek dan naar een vernieuwende vorm die je gemoedstoestand beschrijft in plaats van gebeurtenissen buiten jezelf. Anders ga je misschien geloven dat objectief beschreven gebeurtenissen jou definiëren, op de manier zoals ze een machine zouden definiëren.
Nog een reden om informatievaardigheden en kritisch bewustzijn te ontwikkelen, zou ik zo zeggen!
Deze maand verscheen de pocketeditie (Penguin) van het boek "You are not a Gadget" van Jaron Lanier, en de Nederlandse vertaling: "Nee, je bent geen gadget" (uitgeverij Contact)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten